Je kent het vast wel…de struggle van veel ouders. Je moedigt jouw kind aan om een doel voor ogen te hebben; zodat hij of zij zich ontwikkelt. Tegelijkertijd wil je jouw kind ook beschermen tegen teleurstellingen. Zeker wanneer het jou al een aantal keren is opgevallen dat jouw kind boos wordt als iets niet lukt, terwijl de wil er wel is om het te leren en kunnen.
Jij voelt je machteloos
Wat een onmacht voel je, als jouw kind op tv ziet dat een presentatrice binnen een uitzending van 20 minuten leert hoe ze een handstand kan maken. Jouw kind is er op dat moment van overtuigd dat de presentatrice het tijdens de uitzending heeft geleerd. Jouw kind schreeuwt, huilt en stampt, omdat hij of zij boos is dat het niet lukt binnen 20 minuten om het te kunnen; net als de presentatrice. Jij als ouder realiseert je dat deze presentatrice waarschijnlijk voor de uitzending heeft geoefend om het te kunnen. Je probeert het jouw kind van vijf jaar op dat moment uit te leggen; hoe het komt dat de presentatrice het binnen 20 minuten kan, maar het lijkt niet door te dringen bij jouw kind. Je voelt je op dat moment machteloos, je wilt dat het gestamp, geschreeuw of gehuil stopt. Je kunt het niet meer aanhoren of zien; waardoor je boos wordt op jouw kind. Het liefst zie je jouw kind blij en vrolijk!
Boosheid accepteren
Er zit op zo’n moment niks anders op dan de frustraties, boosheid en teleurstelling er te laten zijn van jouw kind (zolang het veilig is voor jouw kind en de omgeving). Je kunt jouw kind laten weten dat je ziet waarom hij of zij boos is door te zeggen ‘het maakt je boos en teleurgesteld dat het jou niet lukt om een handstand te leren binnen 20 minuten net als de presentatrice…jij had dat ook graag gekund!’. Jouw kind voelt zich op dat moment serieus genomen en zal geleidelijk weer kalmeren.
In gesprek met je kind
Zodra jouw kind weer gekalmeerd is kun je in gesprek gaan met hem of haar. Daarbij is het afhankelijk van de leeftijd welke draai je het beste kunt geven aan het gesprek. Met kinderen vanaf zeven jaar kun je praten over jouw realistische denkwijze; zij zijn in staat om logisch en systematisch te denken en in staat om tegenstrijdigheden of onjuistheden te ontdekken. Waardoor ze uiteindelijk tot oplossingen kunnen komen met wat ondersteuning van een volwassene.
Met kinderen jonger dan zeven heeft het nog geen zin om in gesprek te gaan over jouw realistische denkwijze. Zij kunnen eenvoudige oorzakelijke verbanden in het dagelijks leven leggen; mits het zichtbaar is. Zij zijn nog niet in staat om zich in anderen te verplaatsen. Met deze leeftijd is het raadzaam om boeken te lezen die aansluiten bij de situatie. Een boek die hierbij kan aansluiten is Draakje vurig. Jouw kind zou zich kunnen herkennen in de belevenis van Draakje vurig en erover nadenken. Ook kunnen jullie in gesprek gaan over oplossingen. ‘Wil je leren hoe je een handstand kunt maken? Zullen we samen kijken hoe je dat kunt leren?’
Hoe gaan jullie met boosheid om? Lukt het om met jouw kind in gesprek te gaan als het gekalmeerd is?
Als je het fijn vindt om erover met mij in gesprek te gaan of advies nodig hebt; neem dan gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee!
Liefs,
Amanda
0 Reacties